PWA's: van websites naar mobiele apps

You might own a WordPress site that contains protected content in any form. Let's say you have uploaded some PDF's, images or videos that you don't want to release to the public. In most cases it's actually quite simple for people to access these files via a system called 'WordPress REST API'. Let's dive into this topic to see what this is all about.

Wat zijn PWA’s?

Progressive Web Apps (PWA) zijn websites die zich gedragen als een reguliere mobiele applicatie. PWA’s zijn snel, kunnen op het homescherm geplaatst worden en werken zelfs wanneer er geen (of slechte) internetverbinding is.

Een voorbeeld van een PWA is Twitter Lite. Wanneer de mobiele website van Twitter wordt bezocht, wordt de gebruiker verzocht om de applicatie op het homescherm te plaatsen. Vanaf dat moment is er geen verschil meer te merken tussen een regueliere app en de PWA.

Voorbeeld van de Twitter PWA

Wat zijn de voordelen?

Een groot voordeel van PWA’s is de lagere ontwikkelingskosten dat het met zich meebrengt. Bij een native aanpak zou je voor elk platform (bijvoorbeeld iOS, Android, Web) een aparte applicatie moeten bouwen en onderhouden. Bij een PWA volstaat het bouwen van een website; deze is vervolgens te bezoeken op een mobiel apparaat.

Met een PWA blijft de applicatie in eigen beheer. De applicatie hoeft niet gedistributeerd te worden door een derde partij zoals de Play Store of de App Store. Dit heeft als voornaamste voordeel dat updates direct uitgerold kunnen worden. Niet langer hoef je bij Apple een aantal dagen te wachten voordat een update bij de gebruikers beland. Daarnaast hoeven er geen licentiekosten betaald te worden bij Google en Apple.

Gebruikers hoeven geen apps te installeren. PWA’s zijn in principe websites, dus gebruikers kunnen met de app aan de slag door simpelweg een URL te bezoeken. Dit maakt het delen van de applicatie erg gemakkelijk. De browser detecteert automatisch of een gebruiker geïnteresseerd is in de app. Als dit het geval is, dan wordt er een suggestie gedaan om de app op het homescherm te plaatsen.

Een aantal jaar geleden konden webapplicaties nog niet veel gebruikmaken van functionaliteiten op een mobiele apparaat. Tegenwoordig zijn er steeds meer beschikbare hardware functionaliteiten voor webapplicaties. Denk hierbij aan het vibreren van een app, het opvragen van een locatie en het integreren van push notificaties.

Kortgezegd brengen PWA’s dus veel voordelen met zich mee. Dit betekent echter niet dat er geen nadelen te noemen zijn.

Wat zijn de nadelen?

De ondersteuning van PWA’s is in de afgelopen jaren flink gegroeid. Chrome, Firefox, Edge en Samsung Internet Browser bieden allemaal ondersteuning voor PWA’s. De grote partij die uitbleef was iOS met de Safari browser. Met de komst van de nieuwe iOS versie worden grote stappen gezet, maar sommige functionaliteiten worden nog niet ondersteund. Vooralsnog geldt dus: PWA’s worden (nog) niet volledig ondersteund op iOS.

Niet alle (hardware) functionalititen zijn beschikbaar voor PWA’s. Ondanks dat webapplicaties tot steeds meer in staat zijn, zijn er functionaliteiten die nog niet ondersteund worden. Voorbeelden hiervan zijn NFC, toegang tot contacten en proximity sensoren. De site WhatWebCanDo.today geeft een actueel overzicht van de beschikbare functionaliteiten binnen de browser die op dat moment geopend is. De verwachting is dat de lijst van beschikbare functionaliteiten in de komende jaren blijft groeien.

PWA’s lenen zich minder voor high performance apps. PWA’s zijn qua performance gelimiteerd tot de performances van websites. Voor applicaties waarbij high performance van uiterst belang is, zoals games of intensieve Google Maps applicaties, is het ontwikkelen van een native app een betere keuze.

Voorbeelden van PWA’s

Vandaag de dag zijn er al veel PWA’s ontwikkeld en gepubliceerd. Op de site pwa.rocks is een collectie van PWA’s te vinden. Een PWA kan getest worden door met een mobiel apparaat een site te bezoeken. Wanneer de browser denkt dat de gebruiker geïnteresseerd is, wordt er een melding weergegeven met de optie om de PWA op het homescherm te plaatsen.


Zijn PWA’s de toekomst?

Bij Yukka vinden we dat PWA’s veel potentie hebben. Het opvoeren van de snelheid en het offline beschikbaar stellen van webapplicaties zorgt ervoor dat het zich steeds meer kan meten met native applicaties. Op sommige punten streeft het native applicaties zelfs voorbij, denk hierbij aan de directe uitrol van updates en lagere ontwikkelkosten. Dit betekent echter niet dat native apps geen plek meer hebben. Native apps lenen zich beter voor high-performance apps en ondersteunen meer (hardware)functionaliteiten. Je kunt daarom niet zeggen dat de één beter is dan de andere; ze hebben allebei sterke en zwakke punten.

Bij Yukka zijn we flink aan de slag met het bouwen van PWA’s. Met de komst van nieuwe technieken zijn het spannende tijden in het landschap van mobile app development. Wij houden de ontwikkelingen in de gaten en zullen onze bevindingen delen in deze blogserie. Mocht u benieuwd zijn naar de mogelijkheden van PWA’s voor uw bedrijf, neem dan vrijblijvend contact met ons op via de mail ( [email protected]) of telefoon: (+31) 850 656 328.

Share post